top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıGöksu Sanat Merkezi

"Çocuğum Gitar Öğrenmeye Hangi Yaşta Başlayabilir?"

Çocuğunuz gitar ile ilgiliyse, ona gitar dersi için bir kurs merkezi, öğretmen arıyor olabilirsiniz. Peki kaç yaşında gitar derslerine başlaması gerekir?

Bu soru ebeveynler için her zaman merak konusu olmuştur.

Kısaca bahsetmek gerekirse, her çocuk farklı bir gelişim süreci izlese de, çocuğunuzun gitar dersleri için 6 yaşı beklemesi iyi olabilir. Bu 6 yaşından küçük hiç bir çocuk gitar öğrenemez demek değildir. 6 yaşında küçük çocuklar da gitar öğrenebilir, fakat bu yaş çocukların fiziksel zorlukların üstesinden gelmesi, sabırlı olması ve alanında uzman bir öğretmen ile çalışması gerektiğini unutmayın.

Biraz daha açalım...

Daha Erken Yaşta Gitar Eğitimi Verilebilir mi?


Çocuklar hangi yaşta “çizim” yapmayı öğrenirler?

Yürümeye yeni başlayan bir çocuk tarafından çizilen bir resim çizim yapmayı öğrenmek sayılır mı?









Yukarıda gördüğünüz resim yürümeye yeni başlayan bir çocuk tarafından çizildi ama resim olarak kabul edilebilir mi?

Bu noktada yürümeye yeni başlayan bir çocuk gerçekten çizim yapmayı öğreniyor mu?

Bir çocuğun ileride resim yapmayı öğrenebilmesi için daha erken yaşlarda karalama yapması gerekir mi?

Cevap; Hayır. Gerekmez.

6 yaşında ilk defa eline boya almış bir çocuğa resim çizmeyi öğretebilirsiniz. Resim çizmeye başlamak için erken deneyim gerekli değildir.

Bir çocuğun ince motor becerileri geliştikçe kullandıkları alet üzerinde daha fazla kontrol sahibi olurlar. Gitar öğrenmek de aynı şeydir.

Erken yaştaki bir çocuğa gitar çalmayı öğretmeye çalışırsanız elde edeceğiniz tek sonuç resim defterindeki karalamalar gibi olacaktır. Bir bebek gitara hakim olabileceği ince motor gelişimine sahip değildir ve o yaştaki dersler gelişimini hızlandırmayacaktır.

Bazı öğretmenler ve kurs yerleri küçük çocuklar için gitar dersleri verebiliyor. Bu noktada sorulması gereken soru şu;

Bu derslerin çocuğun gelişimi üzerinde etkisi oluyor mu?

Cevap; Hayır. Olmuyor.

3 yaşında gitar dersi almaya başlayan bir çocuk 6 yaşında öğrenmeye başlayan çocuğa karşı hiç bir avantaja sahip değildir.

Tıpkı çizim yapmayı öğrenen çocuk gibi erken deneyimlerin sıfıra yakın etkisi vardır.


Gitar Öğrenmek İçin Asgari Yaş Nedir?


Çocukların ne zaman ders almaya başlaması gerektiğine asgari bir yaş belirlenmesi ve kesin bir cevap verilmesi ebeveynlere iyi gelse de, asıl cevap çok değişken.

Bir çocuğun gitar öğrenmeye başlayabileceği asgari yaş, öğretmene ve ders beklentilerine bağlıdır. Çocuk ne kadar küçükse, yaşayacağı zorlukların üstesinden gelmek için o kadar çaba sarf etmesi gerekir.

4 yaşındaki bir çocuğa gitar öğretmek 6 yaşındaki bir çocuğa gitar öğretmekten çok farklıdır. Bu 4 ve 6 yaş arasındaki beyin gelişimi farklılıklarından ileri gelir. Bu fark çocuklara gitar üzerinde çok daha fazla kontrol sağlar. Gitar üzerindeki bu ekstra kontrol, derslerde daha az hayal kırıklığına ve daha fazla ilerlemeye yol açar.


Gitar Derslerine Başlamak İçin En İyi Yaş Nedir?


“Gitar öğrenmek için asgari yaş” ile “Gitar öğrenmeye başlamak için en iyi yaş” arasında bir fark vardır.

En az 6 yaşında olsanız da, en iyi başlama yaşınız daha yüksek olabilir.

Gitar dersi almaya başlamak için en iyi yaş, öğrencinin gitar öğrenmeye hevesli olduğu yaştır.

Öğrencinin gitar çalma hevesi ve motivasyonu uzun vadeli bir başarının en iyi göstergesidir. Bazı öğrenciler için öğrenmeye başlamak için en uygun yaş 6'dır, bazı öğrenciler için ise 9, 14 veya 28 olabilir.

Asgari 6 yaşından sonra, genel olarak bir çocuk etkili bir şekilde gitar öğrenebilmek için yeterince iyi motor becerisine sahip olacaktır.

Bulmacanın diğer önemli parçası motivasyon. Pratik yapmak için motive olan öğrencilerin başarılı olan öğrenciler olduğunu rahatlıkla söylebiliriz. Öğrenci pratik yapmak için motive olmazsa, ilerleme kaydetmez. Bir öğrenci ilerleme görmezse, derslere isteksiz gelecektir.

Motivasyonun kaynağı önemlidir.

Çocuğunuz gerçekten gitar öğrenmek istiyor mu, yoksa sadece siz mi öğrenmek istiyorsunuz?

Bunu bazı ebeveynlerin kabul etmesi zor olabilir, ancak çocukları gitar öğrenmeye zorlamak hiç bir işe yaramayacaktır.

Çocuğunuz gitar konusunda hevesli görünmüyorsa, onu zorlamayın.

Sadece sıkıcı bir deneyim olmakla kalmayacak, aynı zamanda gelecekte bir enstrümana ilgi gösterme şansını da kaybedecektir. Çocuğunuza kendini keşfetmesi için zaman verin.


Çocuğunuzu Motive Etmenin İpuçları


Müzikte merak uyandırmak için ebeveyn olarak yapabileceğiniz bir çok şey var.

Çoğu ilerleme, ders saatleri dışında gerçekleşir. Öğrencinin haftalık 50 dakikalık derslerin dışında yapacağı pratikler için motivasyonunun olması gerekiyor.

Öncelikle gitar eğitimi ile ilgili olmanız gerekiyor. Sizin kendisi ile ilgi gösterdiğiniz konulara çocuklar daha çok eğilir.

Bu tabi sürekli çalışmasını istemek demek değil. Çocuğunuzu sürekli çalışmaya zorlarsanız, gitar eğlencesini kaybedecek ve iş gibi hissetmeye başlayacak.

Çocuğunuzun müziğe olan tutkusunu geliştirmesine yardım etmenin birçok yolu vardır.

Onları yeni ve değişik müzik tarzlarını dinlemeye teşvik edin ve hangi türlerinden hoşlandığını anlamaya çalışın.

Çocukların müziğe olan ilgi alanlarını geliştirmeleri zaman alır, bu süreçte onlara farklı tarzlar ve sanatçılar göstermek neyi sevdiklerini anlamalarına yardımcı olabilir.

Birlikte gitar ile ilgili konser ve workshop gibi etkinliklere katılabilirsiniz.

Gitar magazinleri okumak, mağazaları gezmek çalgıları incelemek iyi bir fikir olabilir.

Gitar çalmayı öğrenmenin en büyük yararlarından biri de başka insanlarla etkileşimdir. Çocuğunuzla birlikte müzik yaparak, bu yararı görmelerine yardımcı olabilirsiniz.

Unutmayın derslere motivasyonla gelen öğrenciler, ders saatleri dışında kendileriyle vakit geçiren ve ilgilenen velilere sahiptir.

4.315 görüntüleme0 yorum
bottom of page